Lasagne met spinazie, gerookte zalm en ricotta

Het weekend staat voor de deur en dat vraagt, zeker op koude en regenachtige dagen, om comfort food. Dit gerechtje staat dus heel graag op mijn menu: een zelfgemaakte lasagne met spinazie, tomaatjes en gerookte zalm. Ik maak er een sausje bij van ricotta en een klein beetje mascarpone.


Lasagne lijkt een ingewikkeld gerecht om zelf te maken en we grijpen maar al te graag naar een kant-en-klare (en vaak ook ongezonde) versie. Deze lasagne is echter perfect om zelf te maken en in een mum van tijd klaar. Wat als ik je vertel dat je zelfs maar één pan nodig hebt om deze lasagne op tafel te toveren? Je kan hem ook perfect op voorhand maken, je bewaart hem dan gewoon in de koelkast en zet hem iets langer in de oven om op te warmen.


Je kan de lasagnebladen ook vervangen door een gezondere variant bijvoorbeeld pompoen lasagnebladen of courgetteplakjes.


Zin gekregen in wat comfort food? Lees snel verder en probeer het receptje uit. Laat je mij even weten wat je van deze lasagne vindt? Stuur me een berichtje of gebruik de hashtag #dekokster.

Wat heb je nodig?

receptje voor 4 porties lasagne 400 gr spinazie 400 gr 1 ui verse lasagnebladen (ongeveer 250 gr) 140 gr gerookte zalm 125 gr ricotta 1 potje mascarpone (ongeveer 8 el) scheutje melk handvol kerstomaatjes gratinkaas/ parmezaanse kaas pezo nootmuskaat


Hoe ga je te werk?

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

  • Snipper de ui en stoof in een wok- of sauteerpan in olijfolie.

  • Was de spinazie en de kerstomaatjes. Laat de spinazie rustig slinken in de pan bij de ui. Verwijder het overtollige vocht en mix de spinazie kort met de staafmixer.

  • Voeg de ricotta toe samen met ongeveer 4 grote el mascarpone. Kruid voldoende af met met pezo en nootmuskaat. Snijd de gerookte zalm in reepjes en de kerstomaatjes in twee helften.

  • Verdeel de lasagnebladen in een ovenschaal met de spinaziesaus en gerookte zalm. Wissel steeds de laagjes af (tot alle saus op is) en eindig met een lasagneblad.

  • Neem de wok- of sauteerpan (waar je de saus in maakte) en klop 4 grote el mascarpone los met een scheutje melk. Kruid goed door met pezo en nootmuskaat. Dit vormt de allerlaatste laag.

  • Bestrooi met de gratinkaas/ parmezaanse kaas. Leg hier als laatste de gesneden kerstomaatjes op (met de open kant naar boven gericht, zodat het vocht er niet uit kan lopen). Zet ongeveer 30 minuten in de oven op 200°C (je kan de lasagne eventueel kort grillen op het einde).

Enjoy,

Marthe

 © 2019 De Kokster

Privacyverklaring

dekokster@mail.com

België